Wat is Eiwit?

We weten allemaal dat we eiwitten nodig hebben, maar wat is het eigenlijk? Nou, om te beginnen is eiwit (proteïne) een macronutriënt. Het is één van de vier macronutriënten die ons lichaam van energie voorziet (de drie andere macronutriënten zijn koolhydraten, vet en alcohol).

De eiwitten in voeding zijn opgebouwd uit deeltjes die we ‘aminozuren’ noemen. De meeste mensen vergelijken aminozuren met de bouwstenen van de eiwitten. Vele duizenden aminozuren zijn aan elkaar gebonden in kettingen om een eiwit te vormen. Elke eiwit in je lichaam en in je voeding ontstaat door een ketting van aminozuren in verschillende manieren aan elkaar geketend.

Er zijn in totaal 22 aminozuren. Van deze 22 aminozuren zijn er 9 die we essentiële aminozuren noemen. Deze essentiële aminozuren moet je via je voeding binnen krijgen aangezien ons lichaam deze zelf niet aan kan maken uit andere stoffen. De andere 13 aminozuren zijn niet-essentiële aminozuren, aangezien jouw lichaam deze aan kan maken door verschillende verteringsprocessen.

Hoewel alle 22 aminozuren nodig zijn om ons lichaam optimaal te laten functioneren, zijn het juist die 9 essentiële aminozuren die we nodig hebben uit onze voeding, en die het maken dat we op regelmatige basis eiwit moeten eten.

De algemene kijk op eiwit is dat dit zorgt voor onderhoud, herstel en groei van spiermassa na een training of tijdens een periode van afslanken. Maar deze kijk is wat kortzichtig. Het is inderdaad waar dat eiwit zorgt voor een betere gezondheid en herstel, maar niet alleen voor spiermassa.

Onze huid, haar en weefsel zijn allemaal gemaakt van eiwit. Maar ook belangrijke stoffen in ons lichaam zoals enzymen, neurotransmitters en hormonen. Eigenlijk is eiwit nodig in praktisch elke proces in ons lichaam als het draait om stofwisseling, spijsvertering en het transport van voedingsstoffen en zuurstof in ons bloed. Dit is waarom eiwit zo’n belangrijk onderdeel is binnen je voedingsschema.

We kunnen eiwit uit plantaardige- of dierlijke bron verkrijgen (en in veel mindere mate uit fruit en noten). Over het algemeen hebben plantaardige en dierlijke eiwitten hetzelfde effect op je gezondheid.

Sommige van de eiwitten hebben alle essentiële aminozuren, en deze eiwitten noemen we complete eiwitten. De meeste dierlijke eiwitten zijn complete eiwitten.

Als een bron van eiwit één of meerdere ‘essentiële’ aminozuren mist dan noem je zo’n eiwit een incompleet eiwit, deze incomplete eiwitten vind je vaak in de vorm van fruit, groente, graan en noten.

Mensen met een vegetarische levenswijze moeten zich hiervan bewust zijn aangezien ze een klein risico lopen op een tekortkoming van voedingsstoffen als ze niet elke dag een mix van verschillende vegetarische eiwitbronnen eten. Mensen die geen vlees, vis, kip, eieren of zuivelproducten eten moeten ervoor zorgen dat ze elke dag gevarieerde eiwitrijke voeding eten.

Eiwit is ook verkrijgbaar in de vorm van supplementen. Natuurlijk ook op deze website. Je kunt het krijgen in poeder, repen of in aminozuren. Hoewel eiwit in supplementen eigenlijk hetzelfde is als eiwit in voeding (als je kijkt naar voedingswaarden) kan het toch zijn dat je lichaam anders met deze eiwitten om gaat.

Bewerkte eiwitten zoals whey eiwit of caseïne eiwit wordt erg snel opgenomen door het lichaam (ja ook de zogenaamde micellar casein eiwitten met zogenaamde langzame afgifte). Deze snelle vorm van opname door het lichaam kan ervoor zorgen dat je een insulinepiek krijgt die hoger is dan wanneer je de eiwitten uit normale voeding haalt (ja, ook eiwit kan voor de aanmaak van insuline zorgen). Bij de meeste mensen is dit geen probleem, maar voor de mensen die heel gevoelig zijn (insulineresistent) kan het voor problemen zorgen.

Over het algemeen zijn eiwitsupplementen een snelle en gemakkelijke manier om dagelijks aan je eiwitbehoefte te komen. Maar het is altijd mogelijk om aan je eiwitbehoefte te komen door middel van het eten van voeding.

Contact

Beautiful Identity Treatment Center

Vondelweg 264
3031 PW Rotterdam

T: 06 - 397 124 50

KvK nr.: 90747844
BTW nr.: NL865438572B01

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag:
09:00 - 18:00 u

Zaterdag:
10:00 - 17:00 u

Disclaimer: De op deze website aangeboden behandelingen worden aangeboden zonder enige vorm van garantie of aanspraak op juistheid. Resultaten van de behandeling kunnen verschillen en zijn niet te garanderen, ieder mens verschilt als individu en het lichaam is een complex organisme.

De informatie op deze website heeft een wetenschappelijke bron of is afkomstig uit onderbouwde bronnen. myshaperotterdam.nl spant zich in om de inhoud van de website zo vaak mogelijk te actualiseren en of/aan te vullen. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat er programmeer of typefouten voorkomen. Op basis van eventuele programmeer of typefouten kan geen overeenkomst tot stand komen.

Privacybeleid